Laamat

Tietoa laamoista

Laama on kamelieläimiin kuuluva lihantuotantoeläin ja kantojuhta Etelä-Amerikasta. Sen kotiseutua on erityisesti Bolivia, jossa on maailman suurin laama populaatio.

Laaman kantamuoto on villinä elävä guanako, joita suomesta löytyy vain kourallinen. Muita laaman lähisukulaisia ovat alpakka ja alpakan villi kantamuoto, vikunja.
Laama painaa noin 90-180kg ja sen säkäkorkeus vaihtelee 100-130cm:iin. Lyhytvillaista laamaa sanotaan Classic-laamaksi, pitkävillaista Wooly-laamaksi ja niiden välimuotoa medium laamaksi. Väritykseltään laama voi olla minkävärinen tahansa.

Laamoja voidaan käyttää mukana monissa asioissa niiden huikean oppimiskyvyn ja uteliaisuuden vuoksi. Yleisimpiin lajeihin suomessa kuuluvat mm. laama-agility, näyttelytoiminta, terapiatoiminta ja ihan vaikka kävely luonnossa!

Huhuista huolimatta laama harvoin sylkee ihmistä päin tai olisi vihainen!

 Hyvä lemmikkilaama opetetaan jo pienestä pitäen ihmisen kanssa touhuiluun ja päivittäisiin huoltotoimenpiteisiin kuten ruokintaan ja kunnon tarkastamiseen.

Omat laamat

Amanda, Onni ja Liina muuttivat Zoolandian tiloihin 2016 huhtikuussa. Nuori kolmikko kotiutui nopeasti. Myöhemmin joukkoon liittyi Pepe, josta tulikin heti lauman pomo. 

Juhanmäen Orfeus “Onni”

Ruunattu laama orhi, synt. 7.7.2014

dsc_0027

Onni on erittäin kiltti ja rauhallinen nuori laaman alku, joka on heti ensimmäisenä kupilla hakemassa päivittäisen ruoka-annoksensa! Onni seisoo nätisti paikallaan aina kun sille tehdään jotain ja Onnia on ilo taluttaa. Onni on Karva-Kavereiden testaama terapialaama!

 

Ruokoniemen Amanda

Laama emä, synt. 8.4.2015

DSC_0058

Kaikkien rakastama pieni laama neiti Amanda valloittaa sydämiä olemuksellaan! Amanda on todella sosiaalinen ja onkin heti ensimmäisenä moikkaamassa uusia tulokkaita. Neiti on kovin kärsimätön tallissa jos hänelle yritetään tehdä jotain toimenpiteitä mutta heti kun saadaan riimu ylle, muuttuu ääni kellossa. Amanda kävelee nätisti riimussa ja on kova tutkimaan paikkoja!

 

Juhanmäen Owelina “Liina”

Laama emä, synt. 23.6.2013

14484765_1200874919987423_8933911376155215182_n

Kaunis Liina on joukon arkajalka. Liina pysyttelee usein etäällä ihmisistä katsoen heitä tarkasti ennen lähestymistä. Porkkanoilla saattaa päästä kaveriksi myös Liinan kanssa! Liinan arkuus on kuitenkin hyväksi sitä taluttaessa, Liina ei liikaa tutki eikä säntäile, vaan kävelee nätisti taluttajan takana sitä seuraten!